Duurzaamheid en circulariteit in verkeersborden

Duurzaam ondernemen vormt één van de fundamenten in onze organisatie. Bij Via van Dalen zijn we constant bezig met innoveren en investeren op het vlak van duurzame en circulaire producten. Onze investeringen zijn gebaseerd op de meest geavanceerde technologieën betreffende milieu, energiebesparing, samenleving, ergonomie & veiligheid en duurzaamheid. Via van Dalen staat bekend om het ontwikkelen en produceren van unieke, duurzame en 100% recyclebare verkeersborden, geleidebakens, bevestigingsbeugels en verkeerskegels.

Om de CO2-voetafdruk aanzienlijk te verkleinen, maken we gebruik van een speciale spuitgietmethode die de kwaliteit van regionale grondstoffen waarborgt zonder enige vorm van toxiciteit. Op deze manier geven we op innovatieve en unieke wijze invulling aan het concept van duurzame verkeersborden. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door ons zusterbedrijf, Climate Signs.

duurzaamheid en circulariteit

Het aller eerste 100% gerecycled aluminium verkeersbord in Nederland

Bij Via van Dalen streven we naar innovatie die duurzaamheid omarmt. Ons CirQ bord is het perfecte voorbeeld hiervan, gemaakt van 100% gerecycled aluminium. Het slimme ontwerp zorgt voor maximale besparing aan grondstoffen zonder in te leveren op stevigheid, terwijl het gebruik van lak tijdens het productieproces wordt vermeden.

Dit bord sluit naadloos aan op traditionele aluminium borden en biedt dezelfde betrouwbaarheid en kwaliteit. Aluminium, eindeloos recyclebaar, maakt ons CirQ bord volledig herbruikbaar en draagt zo actief bij aan een circulaire economie en een schonere planeet. Kies voor veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit in één met ons CirQ bord!

100% Gerecycled aluminium verkeersbord

Biodiversiteit in verkeersborden

Het verband tussen biodiversiteit en verkeersborden wordt steeds duidelijker. Verstedelijking heeft geleid tot een aanzienlijke afname van nestgelegenheid voor insecten, vooral wilde bijen, die van vitaal belang zijn voor de bestuiving van landbouw- en fruitgewassen. In Nederland zijn momenteel zo’n 6 miljoen verkeersborden geplaatst, waarvan de achterkant onbenut blijft. Aangezien verkeersborden op talloze locaties in ons land voorkomen, bieden ze een uitgelezen kans om de biodiversiteit te vergroten.

Het Biobased verkeersbord, vervaardigd van materialen zoals olifantsgras, suikerriet, berenklauw of Japanse duizendknoop, en het PCR- (Post Consumer Recycled) verkeersbord zijn doelbewust ontworpen in een honingraatmotief.

De honingraatstructuur heeft meerdere voordelen: het efficiënt gebruik van grondstoffen tijdens de productie en biedt tevens structurele stevigheid. Dankzij de honingraatstructuur zijn de verkeersborden ook geschikt als insectenhotels (plug-in). De buisjes van verschillende formaten vormen een ideale broedplaats voor deze diertjes om hun eitjes achter te laten en zich te nestelen.

Download hier de brochure met duurzame producten

Het reinigen van verkeersmeubilair

We reinigen verkeersobjecten op een milieu neutrale manier met osmose water. Dit water ondergaat een proces om alle zouten en mineralen te verwijderen, waardoor het in staat is om 100% van het vuil op te nemen. Tijdens het reinigen van verkeersobjecten maken we gebruik van een lage waterdruk. Hiermee voorkom je schade aan verf en folie van het object.
Bij het verwijderen van graffiti en stickers gebruiken we uitsluitend milieuvriendelijke, biologische en afbreekbare preparaten. Voor meer duurzaamheid en circulariteit bieden we refurbishment diensten aan voor verkeersmeubilair. Hierbij wordt het object schoongemaakt en opnieuw bestickert met een sticker die een minimale levensduur van 15 jaar heeft.

Gunstigere motoren en betere mobiliteit

Ons materieel is actief uitgerust met nieuwe motoren die gunstiger zijn voor het milieu. Hiermee beperken we de schadelijke uitstoot tot een minimum. Zowel onze organisatie als onderdeel van de (economische) samenleving maakt zich zorgen over de mobiliteit en bereikbaarheid van grote delen van het land.

We dragen ons steentje bij aan een betere mobiliteit met minder CO2-uitstoot door gebruik te maken van nieuwe planningstechnieken, flexibele werktijden en nauw overleg met onze opdrachtgevers. Als onderdeel van deze inspanningen zijn we overgestapt op elektrische bedrijfsbussen, waarbij de actieradius een belangrijke rol speelt vanwege onze landelijke werkzaamheden voor opdrachtgevers. Op dit moment rijden meerdere montageteams met eigen elektrische bedrijfsbussen binnen een straal van 75 km vanaf onze standplaats in Eemnes.

Via Van Dalen streeft ernaar om haar medewerkers altijd een solide thuisbasis te bieden. We creëren een hecht bedrijf met een team van gepassioneerde, gemotiveerde, competente en toegewijde medewerkers. Op basis van wederzijds vertrouwen voeren we werkzaamheden uit waar onze klanten tevreden over zijn.

Bezig zijn met duurzaamheid & circulariteit is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Bij Via Van Dalen erkennen we het belang van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in onze samenleving. We zijn actief bezig met het toevoegen van waarde op diverse vlakken. Onze uitgangspunten zijn economisch (profit), ecologisch (planet) en sociaal (people). Op deze manier dragen we continu bij aan de maatschappij en het milieu door middel van innovatie, investeringen en groei. Dit doen we niet alleen voor het heden, maar ook met het oog op de toekomst.

CO2-prestatieladder

Wij hebben ons gecertificeerd op niveau-5 van de CO2 prestatieladder. Meer informatie hierover kan gevonden worden op www.skao.nl.

Onze doelstelling is om het energieverbruik in vijf jaar tijd te verminderen, waardoor de CO2-uitstoot in tonnen vanaf het referentiejaar 2020 met 4% wordt teruggedrongen. We betrekken niet alleen het management, maar ook de medewerkers van Via van Dalen bij het nemen van initiatieven en implementeren waar mogelijk. Dit geldt voor zowel de dagelijkse bedrijfsvoering en projectuitvoering, als voor keteninitiatieven en testprojecten.

Via van Dalen heeft een energiemanagement actieprogramma opgesteld volgens de Europese norm EN 50001. Deze norm definieert een gestructureerde cyclus voor voortdurende verbetering van energie-efficiëntie in procedures.

Deze procedures zijn gerangschikt in de structuur van de vier invalshoeken van de CO2-prestatieladder:

  1. Analyseren, inzicht in de CO2 –uitstoot
  2. Besparen, CO2 –reductie en de ambitie waar we ons committeren
  3. Communicatie, hoe communiceren we intern en extern
  4. Deelnemen, samenwerkingen op het gebied van CO2 –reductie

Op het intranet van Via van Dalen hebben we nu relevante informatie beschikbaar gesteld om het energiebewustzijn van medewerkers te vergroten, hen te informeren en te inspireren. Onze communicatie heeft twee doelen. We willen onze medewerkers en andere belanghebbenden graag op de hoogte stellen van ons energiebesparingsbeleid, de huidige CO2-voetafdruk en de doelstellingen voor reductie. Daarnaast moedigen we actieve deelname aan energiebesparende activiteiten aan. Hiervoor hebben we ook een communicatieplan ontwikkeld.

CO2 –footprint

We communiceren de informatie intern via e-mail, memo’s, nieuwsbrieven, het intranet en toolboxen. Externe belanghebbenden worden via onze website op de hoogte gebracht van onze reductiedoelstellingen en de voortgang ervan. Onze jaarlijkse rapportage, inclusief de CO2-footprint en de actuele emissie-inventaris, is uiteraard beschikbaar op www.skao.nl.

Daarnaast wordt er gezocht naar deelname aan sector- of keteninitiatieven bij onze opdrachtgevers met een niveau 4 of 5 CO2 –bewustcertificering.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over duurzaamheid en circulariteit of Climate Signs? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op via onderstaande contactformulier en we zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.