RTTI Real Time Traffic Information

Real Time Traffic Information (RTTI): 3 belangrijke voordelen

In een samenleving waar mobiliteit een doorslaggevende factor speelt in ons dagelijks bestaan, is de dringende noodzaak naar up-to-date, precieze en betekenisvolle verkeersinformatie ongekend. Op 1 januari 2025 treedt de Europese wetgeving in werking waarbij Real Time Traffic Information (RTTI) verplicht wordt gesteld voor voertuigen. Deze evolutie in verkeersinformatie heeft een grote impact op slimme mobiliteit en biedt tal van voordelen voor zowel weggebruikers als steden en gemeenten.

Wat is Real Time Traffic Information (RTTI)?

RTTI is een geavanceerd systeem dat real-time verkeersinformatie verzamelt en analyseert. Het maakt gebruik van verschillende bronnen, zoals wegkantapparatuur, satellietnavigatie en mobiele telefoons, om accurate en up-to-date informatie te verstrekken over onder andere verkeersopstoppingen, files, ongelukken en wegwerkzaamheden. Hierdoor word u real time op de hoogte gehouden wanneer de verkeerssituatie verandert, tot op 100 meter nauwkeurig. Zelfs op snelwegen, provinciale wegen en ook doorgaande wegen in de stad. Daarnaast calculeert het systeem ook welke vertraging kan worden verwachten en op basis van deze data een alternatieve route voorstelt.

De voordelen van deze wetgeving

Verhoogde efficiëntie van het wegverkeer

Met behulp van deze digitale informatie kunnen bestuurders hun reis beter plannen en vermijden ze vertragingen door files of andere verkeersproblemen. Dit leidt tot een vlottere doorstroming van het verkeer en minder congestie op de wegen. Bovendien draagt dit bij aan een verbetering van de luchtkwaliteit doordat er minder tijd wordt verspild in het verkeer.

Verbeterde veiligheid op de weg

Dankzij deze data kunnen bestuurders tijdig gewaarschuwd worden voor gevaarlijke situaties op de weg, zoals ongelukken of slechte weersomstandigheden. Hierdoor kunnen ze hun rijgedrag aanpassen en potentiële gevaren vermijden. Dit leidt tot een vermindering van het aantal verkeersongevallen en draagt bij aan een veiligere verkeersomgeving.

Betere planning van steden en gemeenten

Voor steden en gemeenten biedt deze data waardevolle inzichten in het verkeer binnen hun gebied. Door deze informatie te analyseren, kunnen ze betere beslissingen nemen met betrekking tot bijvoorbeeld verkeerslichtregelingen, infrastructuurplanning en openbaar vervoer. Dit draagt bij aan een efficiëntere mobiliteit en een verbetering van de leefbaarheid in stedelijke gebieden.

De impact van RTTI op slimme mobiliteit

De invoering van RTTI als verplichte standaard voor voertuigen heeft een grote impact op slimme mobiliteit. Het zorgt voor een naadloze integratie van voertuigen met de infrastructuur en draagt bij aan een slimmer en efficiënter transportsysteem. Daarnaast opent het de deur naar nieuwe mogelijkheden, zoals geautomatiseerd rijden en connected voertuigen.

De evolutie van verkeersinformatie heeft een positieve impact op slimme mobiliteit. Het zorgt voor efficiënter wegverkeer, verbeterde veiligheid op de weg en betere planning van steden en gemeenten. Vanaf 1 januari 2025 zijn verkeersdatahouders volgens nieuwe Europese regelgeving verplicht om belangrijke gegevens nauwkeurig bij te houden en beschikbaar te stellen voor gebruikers. Is uw verkeersdata nog niet up to date? Maak dan een vrijblijvende afspraak met ons zusterbedrijf ErGIS via info@ergis.nl.