plaatsen van verkeersborden

7 richtlijnen voor het plaatsen van verkeersborden.

Bij Via van Dalen hebben we een diepgaand begrip bij het belang van correct plaatsen van verkeersborden. Verkeersborden zijn meer dan alleen metalen panelen langs de weg; ze zijn essentieel voor het waarborgen van veiligheid en het soepel laten verlopen van het verkeer. Daarom delen we graag enkele richtlijnen die we volgen om ervoor te zorgen dat verkeersborden altijd duidelijk zichtbaar en effectief zijn.

Plaatsen van verkeersborden:

1. Zorg voor dag- en nachtzichtbaarheid

Verkeersborden moeten altijd goed zichtbaar zijn, ongeacht het tijdstip van de dag. Maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze het zicht op het verkeer niet belemmeren.

2. Plaatsing haaks op de wegas

Een haakse plaatsing zorgt voor optimale zichtbaarheid, vooral ’s nachts wanneer retroreflectie essentieel is. Dit helpt bestuurders om de borden vanaf een afstand te zien en snel te reageren.

3. Juiste afstand

Houd een afstand van 0,60 tot 3,60 meter aan tussen de rand van het bord en de kant van de rijbaan. Deze afstand zorgt ervoor dat de borden goed zichtbaar zijn zonder het verkeer te hinderen.

4. Hoogte van het bord

De hoogte van het bord is cruciaal voor maximale zichtbaarheid. De onderkant van het bord moet op de juiste hoogte worden geplaatst, variërend van 1,20 meter buiten de bebouwde kom tot 2,20 meter binnen de bebouwde kom.

5. Volgorde van plaatsing

Bij het combineren van borden is het belangrijk om de volgorde van het RVV 1990 te volgen. Dit helpt bij het voorkomen van verwarring en zorgt voor een consistente wegaanduiding.

6. Beperk het aantal borden

Plaats niet meer dan twee borden buiten de bebouwde kom en vermijd het plaatsen van meer dan twee borden binnen de bebouwde kom om verwarring te voorkomen. Een overvloed aan borden kan leiden tot informatie-overload voor bestuurders.

7. Plaatsing aan de rechterzijde

Borden worden normaal gesproken aan de rechterzijde van de weg geplaatst, tenzij anders vereist voor duidelijkheid. Dit helpt bij het creëren van een consistente rij-ervaring voor bestuurders.

Bij Via van Dalen streven we er altijd naar om de verkeersveiligheid te verbeteren door ervoor te zorgen dat verkeersborden correct worden geplaatst. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen we bijdragen aan een soepel verkeersverloop en de bescherming van alle weggebruikers.

Benieuwd wat onze montagedienst voor u kan betekenen in uw gemeente? Klik dan hier. Wist u dat wij uw areaal ook kunnen voorzien van 100% circulaire verkeersborden? Bekijk voor meer informatie www.climatesigns.nl.

Belangrijke Update: Nieuw Telefoonnummer voor Planning/Piketdienst!

Vanaf nu is het telefoonnummer voor de planning/piketdienst gewijzigd naar 0683697695.


Onze planning/piketdienst staat 24/7 klaar voor alle voorkomende calamiteiten, zoals wegafzettingen, omleidingen en het veiligstellen van omgewaaide cq verkeersmaterialen.

Dit zal sluiten in 20 seconden